Oosterse Herberg (Karavanserai)

Monumentnummer 523615

Inleiding

De Oosterse Herberg, gebouwd in opdracht van de Heilig-Land-Stichting in 1923 door P. Gerrits, is een uniek monument dat het oosterse leven van Christus representeert. Gelegen in Heilig Landstichting, Gelderland, maakt het deel uit van het thema “openbaar leven van Christus” binnen het complex van de Heilig-Land-Stichting.

 

Omschrijving

De Oosterse Herberg is een rechthoekig gebouw met één of twee bouwlagen rondom een groot binnenplein. De naar binnen gekeerde opzet, met grotendeels blinde gevels en steunberen, kenmerkt de architectuur. Natuursteen en pleisterwerk worden gecombineerd in de gevels, terwijl het interieur een eenvoudige, functionele indeling heeft met kleine nissen voor olielampjes en houten palen die het plafond ondersteunen.

Waardering

Dit monument wordt gewaardeerd vanwege zijn architectuurhistorische, stedenbouwkundige en cultuurhistorische waarde. Als onderdeel van de Heilig-Land-Stichting vertegenwoordigt het een bijzondere uitdrukking van religieuze ontwikkeling en draagt het bij aan het begrip van culturele diversiteit en architecturale geschiedenis.