De Synagoge, een rijksmonument gelegen in Heilig Landstichting, Gelderland, is een uniek bouwwerk dat in 1935 werd gebouwd in opdracht van de Heilig-Land-Stichting. Het ontwerp, gerealiseerd door P. Gerrits is gebaseerd op een kleine sefardische synagoge die Gerrits eerder ter plaatse had bestudeerd. De synagoge vormt een integraal onderdeel van het thema "verborgen leven van Christus" binnen het complex van de Heilig-Land-Stichting.
De Synagoge is opgebouwd uit een ommuurde voorhof en een gebedsruimte met plat dak en een kleine koepel in het midden. De gevels zijn opgetrokken uit mergelblokken en baksteen, met rechthoekige vensteropeningen afgesloten met houten 'horren'. Het interieur omvat een rechthoekige ruimte verdeeld in drie beuken door palen en poeren. Een opmerkelijk kenmerk is de aanwezigheid van een ark des verbonds, een fraai bewerkte houten kist waarin de wetsrollen worden bewaard. Symbolische decoraties sieren de wanden, waaronder een palmboom, ramshoorn en zevenarmige kandelaar.
De Synagoge wordt gewaardeerd vanwege zijn architectuurhistorische, stedenbouwkundige en cultuurhistorische betekenis. Het vertegenwoordigt een essentieel onderdeel van religieuze ontwikkeling en is van bijzonder belang voor het oeuvre van P. Gerrits. Het complex van de Heilig-Land-Stichting wordt verrijkt door de aanwezigheid van de synagoge, die zowel architectonisch als landschappelijk waarde toevoegt aan de omgeving.
Copyright © Alle rechten voorbehouden