Stadspoort

Monumentnummer 523621

Inleiding

De Stadspoort, samen met de Achtste Statie, vormt een integrerend onderdeel van het Heilig-Land-Stichting complex, gelegen in Heilig Landstichting, Gelderland. De Stadspoort, opgetrokken rond 1920 en mogelijk ontworpen door P. Gerrits, diende oorspronkelijk als onderdeel van een devotiepark. Later werd de Achtste Statie, een kunststenen reliëf, toegevoegd door dezelfde kunstenaar. Het geheel maakt deel uit van het thema “Lijdensweg van Christus”.

 

Omschrijving

De Stadspoort is opgebouwd in oosterse stijl met bakstenen gevels, wit gepleisterd en voorzien van schijnvoegen. De gevels zijn bekroond met kantelen en schietsleuven. De poort heeft doorgangen aan beide zijden, afgesloten met opgeklampte deuren. Boven de doorgang aan de voorzijde bevindt zich een mezenkooi, terwijl de achterwand een nis bevat voor urnen, voorheen voorzien van een mozaïekvoorstelling van de zevende statie. De Achtste Statie is een samenstel van vier kunststenen reliëfs, waarop de ontmoeting van Christus met de wenende vrouwen wordt afgebeeld, geflankeerd door Simon van Cyrene.

 

Waardering

  • Architectuur- en kunsthistorische waarde: Als essentiële onderdelen van het Heilig-Land-Stichting complex vertegenwoordigen ze een verzameling gebouwen en objecten in oosterse stijl. Ze zijn tevens van bijzonder belang voor het oeuvre van beeldend kunstenaar P. Gerrits en vormen curiosa binnen de landelijke architectuur- en kunstgeschiedenis.
  • Stedenbouwkundige waarde: Deze monumenten dragen bij aan de cultuur- en architectuurhistorische waarde van het Heilig-Land-Stichting complex. Hun landschappelijke situering is van bijzondere betekenis, verbonden met de opbouw van de rondgang over het terrein.
  • Cultuurhistorische waarde: Als onderdelen van het Heilig-Land-Stichting complex vertegenwoordigen ze een zeldzame uitdrukking van religieuze ontwikkeling, met name binnen de context van een devotiepark.